SAMARBEID MELLOM KONKURRENTER GIR GOD EFFEKT FOR NÆRMILJØET

Bak det nye boligfeltet i Lauvåsengrenda står Solstrand Boliger og Blink Hus Dale Malo. De to utbyggerne Oskar Lyngstad og Kato Dale er vanligvis konkurrenter, men kombinerer nå sin kunnskap og kompetanse i etableringen av nabolaget med eneboliger, tomanns- og firemannsboliger.

For en kommune i utvikling er det stort behov for flere boliger. Kun et steinkast fra Sylte skule i Hustadvika (om du kaster langt!) er det hektisk byggeaktivitet. I Lauvåsengrenda bygges det eneboliger, tomannsboliger og firemannsboliger i naturskjønne omgivelser og med kort vei til det meste.

Gir tilbake

I midten av mars rykket gravemaskinene inn og tok fatt på arbeidet, og etter planen skal de første boligene være innflytningsklare i starten av 2021.

– I Lauvåsengrenda blir det både romslige leiligheter på ett plan, og større boliger over to plan. At byggingsprosessen har et kortreist fokus gjør at både håndverkerteam og underleverandører er lokale, sier Kristine Gautvik-Dahl, eiendomsmegler i Eiendomsmegler 1. Hun forteller at det er flere fordeler enn for miljøet å kjøpe kortreiste varer og tjenester.

– Utbygger er to lokale aktører som har vært i markedet lenge. De er solide begge to – noe som er viktig i disse dager. Begge er opptatt av kvalitet og å gjøre et skikkelig arbeid. I tillegg har de fokus på å handle lokalt og å skape arbeidsplasser på lang sikt, sier Gautvik-Dahl.

Arbeidet med byggingen av de første enhetene er allerede godt i gang i Lauvåsengrenda.

Fordelene av beliggenhet

Oppføringen av det nye prosjektet er allerede godt i gang, og gravemaskinene rykket inn og startet arbeidet i midten av mars. De første boligene er planlagt innflytningsklare i begynnelsen av 2021.

– Det beste med prosjektet er helt klart beliggenheten. Det er en solrik tomt med fin utsikt, og sentral beliggenhet til Elnesvågen og Molde. Vi har over tid hatt samtaler med Solstrand Boliger, og når vi fikk tak i denne tomta, så valgte vi å samarbeide om prosjektet, sier Kato Dale, daglig leder i Blink Hus Dale Malo.

– Samarbeidet med Dale Malo kom i gang grunnet et ønske om å kunne løfte sammen. Dersom vi skulle gjort dette alene hadde det tatt mye lengre tid og med en høyere risiko. Nå deler vi på engasjementet og løfter i lag, sier Oskar Lyngstad, daglig leder i Solstrand Boliger.

Skryt fra håndverkere

Også håndverkerne som deltar i byggingen av nabolaget, er positive til det kortreiste fokuset i prosjektet.

– Vi synes fokuset på kortreist er spennende og riktig i forhold til våre verdier og mål tilknyttet bærekraftig utvikling. Våre montører er bosatt i nærområdet og hovedkontoret vårt ligger 9 km unna – dette skaper mindre bilkjøring og gir oss en kortreist vei til Lauvåsen, sier Joar Indergård i ELMO Teknikk. Han legger til at kortreiste prosjekter også er positivt med tanke på det miljømessige fotavtrykket, og at de synes det er kjekt å delta i samarbeidsprosjektet til Solstrand Dale.

– I dette prosjektet samarbeider vi med en byggherre som er kjent, solid, trygg, seriøs og som vi – gjennom et mangeårig kundeforhold – har full tillit til, avslutter han.