STØRRE FOKUS PÅ KORTREIST OG LOKALT

Kortreise og lokale varer er i vinden som aldri før. Mange er opptatt av å benytte tilbudene som finnes lokalt, og dette gjelder også i boligbransjen. Det nye boligfeltet Lauvåsengrenda er lokalt og kortreist fra A til Å.

Som et familievennlig nabolag med kort vei til naturen og et godt kollektivtilbud, er Lauvåsengrenda tett på det man trenger. I det intime og koselige nabolaget er det en stor lekeplass i midten som et naturlig samlingspunkt for både små og store beboere.

En lokal fordel

De som har bygget hus eller flyttet inn i nybygg har erfart at det kan oppstå uventede hendelser underveis. Da er det en fordel at utbyggeren er lokal.

– Det er stor forskjell på seriøsiteten til ulike aktører. Det kan være vanskelig for en boligkjøper å se forskjell på de ulike tilbyderne. Det kan være en dyrekjøpt erfaring hvis jobben som blir utført er dårlig, og leverandøren stikker av eller går konkurs. Det er mye dyrere å rette opp noe som er dårlig utført, enn å gjøre det riktig med en gang, sier Kristine Gautvik-Dahl i Eiendomsmegler 1. Hun sier at Solstrand Boliger og Blink Hus Dale Malo, som står bak utbyggingen i Lauvåsengrenda, er aktører til å stole på.

– De er solide begge to, noe som er viktig i disse dager! Begge har fokus på å handle lokalt og skape arbeidsplasser på lang sikt. De har egne håndverkerteam og bruker lokale underleverandører på alt arbeid og er opptatt av kvalitet, sier hun.

Det nye boligprosjektet i Lauvåsengrenda er kortreist fra A-Å. F.v. Kristine Gautvik-Dahl, eiendomsmegler i Eiendomsmegler 1, Kato Dale i Blink Hus Dale Malo og Oskar Lyngstad i Solstrand Boliger på byggeplassen.

Yngre opptatt av bærekraft

Som eiendomsmegler er hun tett på kundene og følger endringene i boligmarkedet tett. Selv om det lenge har vært stort fokus på pris, ser hun nå en liten endring hvor det å være kortreist for noen blir viktigere.

– Det har ikke vært så mye fokus på det fram til nå. De aller fleste har et budsjett å forholde seg til og må se hvor mye de kan få ut av hver krone. Det er nok litt avhengig av generasjon også og jeg har en generell oppfatning av at bærekraft, og det å være kortreist, er viktigere for den yngre garde, sier hun. Kortreiste og lokale varer har for alvor gjort sitt inntog blant annet i dagligvarebransjen, og mange er stadig mer opptatt av å handle lokalt.

– Å kjøpe bolig av lokale aktører er en trygghet for de som kjøper bolig. Vi er her i hele byggeperioden, også etter at de har flyttet inn. Vi pakker heller ikke sakene våre og drar til et annet land. Dette gjør det trygt, raskt og enkelt dersom det skulle oppstå feil eller mangler etter overtakelsen, sier Oskar Lyngstad i Solstrand Boliger.

Samarbeid gir gevinst

Sammen med Kato Dale i Dale Malo har Oskar Lyngstad lang fartstid i boligbyggerbransjen og god kjennskap til hvordan prosessen fra en husidé på tegneblokka frem til en innflytningsklar bolig arter seg. Likevel er samarbeidet mellom dem en ny opplevelse for begge.

– Hvordan fungerer samarbeidet mellom dere?

– Samarbeidet går veldig bra. Vi er to forskjellige firma, med ulike kulturer og styrker. Vi lærer masse av hverandre og henter det beste ut av våre lokale underentreprenører, sier Oskar Lyngstad i Solstrand. Hans partner i prosjektet, Kato Dale, er enig.

– Å jobbe sammen gir selvsagt en rekke fordeler, men også utfordringer som gjør at vi må jobbe på en litt annen måte enn vi gjør i egne prosjekter. Det er en lærerik prosess som gir rom for mye god utvikling, og nye måter å løse ting på, avslutter han.